Jak trenować z dobrym efektem?

owania odżywek może być kluczowy dla dodania naszym treningom lepszej skuteczności. Bowiem od składnika odżywki zależy jej czas podania: przed treningiem, w trakcie lub po treningu. Pomagają one dostarczyć lub uzupełnić brakujące

Jak trenować z dobrym efektem? Warto jest kupować u oficjalnych dystrybutorów konkretnych odżywek. Umożliwia to zachować wysoką jakość produktu jego niską cenę. Świetnym przykładem jest .

Czas suplementacji

Czas stosowania odżywek może być kluczowy dla dodania naszym treningom lepszej skuteczności. Bowiem od składnika odżywki zależy jej czas podania: przed treningiem, w trakcie lub po treningu. Pomagają one dostarczyć lub uzupełnić brakujące składniki w naszej diecie, a zużywane podczas trenowania.

I w ten sposób możemy zminimalizować katabolizm, zmęczenie, zakwasy, a zwiększyć i przyspieszyć przyrost masy mięśniowej. Bez dodatkowych wspomagaczy może być ciężko zmaksymalizować wzrost masy, ale wybór jest zawsze, bo dobra dieta powinna zaspokoić potrzeby na zużywane substancje.


Węglowodany

Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.

Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


Interpretacja BMI

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała



© 2019 http://studio7.waw.pl/