Hasło w encyklopedii: Normy żywienia
Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia
Pompka- definicja
Pompka (właśc.: uginanie i prostowanie ramion w podporze przodem) ? popularna nazwa ćwiczenia fizycznego wykonywanego w pozycji poziomej, twarzą do ziemi, polegającego na podnoszeniu i obniżaniu tułowia. Wykonywanie pompek rozwija mięśnie piersiowe i mięsień trójgłowy ramienia (pot. triceps), a także mięsień naramienny, mięsień zębaty przedni i mięsień kruczo-ramienny (jeżeli chcesz ćwiczyć pompki, musisz rozgrzać przynajmniej mięśnie rąk i brzucha, aby nie doznać kontuzji). Pompki odgrywają dużą rolę w treningu sportowców, szkoleniu żołnierzy jak i wychowaniu fizycznym.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompka_(ćwiczenie_fizyczne)
Dieta sportowca
Dieta sportowca sporo różni się od tej codziennej, standardowej diety zalecanej dla przeciętnego człowieka, główną różnicą są oczywiście kalorie dostarczone do organizmu.
Przeciętna dieta dla dorosłego, ważącego 80-90 kg mężczyzny to 2000 kcal, diety sportowe mogą mieć nawet 4000-5000 kcal. Długie stosowanie takiej diety może być szkodliwe, więc warto zasięgnąć porady dietetyka i stale kontrolować stan swojego zdrowia, zwłaszcza nerek i wątroby. To samo tyczy się przy stosowaniu dodatkowych suplementów diety takich jak aminokwasy, białka czy kreatyny.